Ομιλητές Ημερίδας

Image

Μαρία Γρηγορίου, Καθηγήτρια ΔΠΘ

Η Μαρία Γρηγορίου είναι Βιολόγος, Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του ΔΠΘ. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας Βιοτεχνολογίας-ΙΤΕ και εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Crick στο Λονδίνο. Η ερευνητική της εργασία (>4500 αναφορές) επικεντρώνεται στην ανάλυση μοριακών μηχανισμών σε διάφορα συστήματα καθώς και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων και εφαρμογών της μοριακής βιολογίας στην υγεία και στην αγροβιολογία. Το εργαστήριό της έχει υποστηριχθεί από 13 ανταγωνιστικά προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3M€.

Image

Αναστάσιος Νικολάου, Ερευνητής ΔΠΘ

Ο κ. Αναστάσιος Νικολάου είναι Συμβασιούχος/Διδάσκων Μικροβιολογίας στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ΔΠΘ (Ορεστιάδα) και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ (Αλεξανδρούπολη). Είναι πτυχιούχος του ίδιου Τμήματος (2011), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (2013) και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο πεδίο της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (2019). Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 16 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών, καθώς και περισσότερες από 30 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
  Image

  Θεοδώρα Τσίρκα, Ερευνήτρια ΔΠΘ

  Η Θεοδώρα Τσίρκα είναι Μοριακή Βιολόγος - Γενετίστρια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
  και υπεύθυνη της μονάδας Αλληλούχισης Επόμενης Γενεάς στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ.Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από όπου επίσης είναι κάτοχος του αντίστοιχου Πτυχίου. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (M. Res). Η ερευνητική της εργασία επικεντρώνεται στην αλληλούχιση μικροβιώματος και περιλαμβάνει 8 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ερευνητικά περιοδικά.

  Image

  Παναγιώτης Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής "Κτήμα Παυλίδης"

  Ο Παναγιώτης Κυριακίδης είναι απόφοιτος του Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει Δίπλωμα Οινολογίας (DNO) από τη Σχολή Οινολογίας του Πανεπιστημίου Βικτόρ Σεγκαλέν Μπορντώ ΙΙ της Γαλλίας. Στην επαγγελματική του πορεία έχει υπάρξει για δέκα χρόνια Σύμβουλος σε θέματα Οινολογίας και Υπεύθυνος του Εμπορικού Τμήματος της εταιρίας Αμπελοοινική Ε.Π.Ε., για πέντε χρόνια Οινολόγος-Υπεύθυνος παραγωγής της εταιρίας Ε. Τσάνταλης Α.Ε. Αμπελουργία – Οινοποιία, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Οινολόγος–Υπεύθυνος παραγωγής, γενικός διευθυντής της εταιρίας Κτήμα Παυλίδη Α.Ε.. Επιπλέον, έχει επιτελέσει καθήκοντα μέλους κριτικής επιτροπής γευσιγνωσίας σε Διεθνείς Διαγωνισμούς οίνου, όπως ο «CONCORSO INTERNAZIONALE VINI DI MONTAGNA» (2003/Aosta-Ιταλία), έχει συμμετέχει σε πολυάριθμες ενημερωτικές συναντήσεις σχετικά με οινολογικά προϊόντα, ενώ το 1997 ήταν παρουσιαστής των Ελληνικών κρασιών στη Διεθνή Έκθεση Οίνου VINEXPO στ Bordeaux της Γαλλίας. Ακόμα, γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και άριστα Γαλλικά.
   Image

   Νίκος Χαραλαμπογιάννης, Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Νόμου, ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

   Το έργο

   Το έργο «Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας Κτήμα Παυλίδη για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων - Pavlidis Terroir» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο ΕΥΔΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο της Δράσης Χρηματοδοτική Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας Ανάπτυξης & Καινοτομίας στον τομέα προτεραιότητας της RIS3 και αποσκοπεί στην ανάδειξη του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας KTHMA ΠΑΥΛΙΔΗΣ με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Το έργο υλοποιείται από την εταιρεία KTHMA ΠΑΥΛΙΔΗΣ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας Ανάπτυξης, Μοριακής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ρύθμισης του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

   Με την υποστήριξη

   ena logo rgb color